Банкеръ Daily

Свят

Изгря опасен конкурент на Тръмп сред републиканците

Рон Десантис

Ново проучване на Университета в Ню Хемпшир донесе тревожни новини за Доналд Тръмп – той повече не е фаворитът за президентски кандидат на републиканците – поне не в този щат, предаде Си Ен Ен.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис получава 39% подкрепа за кандидат на републиканците от щата, а Тръмп – 37%. Никой друг потенциялен кандидат не постига двуцифрена подкрепа, като бившият вицепрезидент Майк Пенс е на трето място с 9%.

Това е много голяма разлика в сравнение с миналата есен. Проучване на UNH от октомври 2021 г. даде на Тръмп 43% срещу 18% за Десантис.

Друг интересен детайл от проучването е, че само 6 от 10 запитани, определящи се като републиканци (62%) искат бившият президент отново да се кандидатира през 2024 г., което не е никак висок резултат.

Това е само една анкета в щат, който се очаква да бъде един от първите, в които ще се гласува на първичните избори през 2024 г. Ако се погледнат всички проучвания за надпреварата за Белия дом сред републиканците, Тръмп все още има превес. И ще започне третата си кампания за президент като фаворит за номинацията на републиканците.

Все по-ясно е обаче, че надпреварата за номинация вече не се възприема като Тръмп и всички останали, а по-скоро Тръмп, Десантис и всички останали.

А Десантис от известно време се държи като все по-малко зависим от Тръмп.

В сряда "Политико" съобщи, че "според четирима души, свързани с губернатора и бившия президент, Десантис не е поискал от Тръмп официално подкрепа и не планира да го направи".

"Ню Йоркър" пък посвети статия на Десантис със заглавие "Може ли Рон Десантис да измести Тръмп като главен боец на републиканците?".  В нея се съдържа красноречивото изречение: "Убедителен и пъргав, той е определян като Тръмп с мозък".

Facebook logo
Бъдете с нас и във