Банкеръ Daily

Свят

Изгонването на чешки дипломати от Русия парализира посолството им

Чешкото посолство в Москва (сн. ТАСС)

Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и временен външен министър Ян Хамачек заяви днес пред журналисти, че действията на Русия, обявила за персона нон грата 20 служители на посолството на Чехия в отговор на изгонването на 18 руски дипломати от Прага, са парализирали дейността на дипломатическото представителство, предаде ТАСС.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 служители, командировани от Чехия, и сега там остава да работи само консулският отдел, обясни Хамачек. Чешкото външно министерство планира да изпрати в Москва част от дипломатите, работещи в генералните консулства на страната в други региони на Руската федерация.

Реакцията на Русия след изгонването на нейни дипломати от Прага се оказа по-силна от очакванията, внушени от досегашната практика в подобни случаи. Затова Чехия ще обмисли по-нататъшни действия в тази връзка, заяви Хамачек. По думите му той ще представи свои предложения по въпроса на премиера Андрей Бабиш.

Прага експулсира в петък дипломатите от мисията на Москва поради подозрения, че руски разузнавателни агенции са замесени в експлозия в склад за експлозиви в Чехия през 2014 година.

Чешкият външен министър говори, след като информира днес по време на видеоконференция колегите си от ЕС за развитието на ситуацията около "случая Върбетице" - село в източната част на страната, където се е намирал взривеният оръжеен склад.

"Помолих нашите съюзници да проявят солидарност с нас. Очаквам още днес да видим израз на тяхната подкрепа за нашите (ответни спрямо Русия, бел. ТАСС) действия. Чехия стана жертва на операциите на руските спецслужби", каза Хамачек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във