Банкеръ Daily

Свят

Изгониха литовски евродепутат, защото нарекъл гейовете "перверзници"

Виктор Успаскич

Лидерът на популистката Либерална партия в Литва Виктор Успаскич беше изгонен от  парламентарната група на партията “Обнови Европа” в Европейския парламент заради хомофобски забележки, които той направил във видео във Фейсбук.

Либералите от "Обнови Европа" са възмутени, защото  Успаскич нарича във видеото гейовете и трансвеститите  “перверзници“.

Лидерът на партията в Европейския парламент Дачиан Чолош веднага му поиска обяснение. Литовецът се извини, че е предизвикал “шум“, но подчерта, че коментарите му са извадени от контекста или са загубени в превода. Все пак настоя, че все още има право да критикува хората, които “водят извратен начин на живот“.

Това не успокои колегите му от либералната политическа група и в сряда те обявиха, че са гласували за прекратяване на членството му “с незабавен ефект“.

“В семейството на “Обнови Европа” няма място за хомофобия“, каза Дачиан Чолош, цитиран от АФП. 

Преди няколко месеца унгарският евродепутат Йозеф Сайер, виден критик на ЛБГТ идеологията, беше заловен от полицията  на гей-парти  с наркотици в раницата. Тогава 59-годишният член на ЕП подаде оставка заради нарушаването на мерките, въведени заради извънредното положение заради Covid-19. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във