Банкеръ Daily

Свят

Издирват 29-годишния Шериф Шекат за атаката в Страсбург

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург.

Той откри стрелба снощи в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) в центъра на града. Убити са трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко състояние.

Това е информацията на официалните френски власти, въпреки че по-рано беше съобщено и за четвърта жертва на нападението.

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. 

От коледния базар е избягал с такси, като е заплашил шофьора. От таксиметровия шофьор властите знаят, че Шекат е ранен.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.

„Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той вече е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви вътрешният министър.

Вчера домът на Шекат в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани. При претърсването на му вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за него от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал.

Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол. Училищата остават затворени днес.

Кметът на Страсбург обяви ден на траур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във