Банкеръ Daily

Свят

Издирването на изчезналия самолет на "Еър Ейша" е възобновено

Операцията по издирването на малайзийския самолет на "Еър Ейша" беше възобновена, след като вчера машината изчезна от радарите край остров Борнео. На борда на "Ербъс" А320-200 имаше 162 души, сред които седем членове на екипажа и 17 деца. 

Самолетът изпълняваше полет от Сурабая за Сингапур. Новината за изчезването на машината доведе до 7% спад от цената на акциите на "Еър Ейша" на борсата в Куала Лумпур.

Повечето от пътниците са граждани на Индонезия, но има и трима южнокорейци, един британец, един малайзиец и по един гражданин на Сингапур и Франция. Адмирал Сигит Сетияна, командир на базата на морската авиация в Сурабая, заяви пред АП, че 12 кораба, пет самолета и три хеликоптера претърсват района на изток и югоизток от остров Белитунг. 

"Въз основа на наличната информация основната хипотеза е, че самолетът е на дъното на морето. Това е първоначалното впечатление, което може да претърпи развитие след анализа на резултатите от издирването", коментира ръководителят на индонезийската служба за спасителни операции, Бамбанг Соелистьо, цитиран от "Франс прес".

Към спасителните операции се присъединиха Австралия и Южна Корея. Говорител на австралийското министерство на отбраната съобщи, че в района на издирването е пристигнал военнотранспортен самолет АР-3С "Орион".

Работата се ръководи от Индонезия, тъй като връзката със самолета е била изгубена, когато той е бил нейния сектор на отговорност. Индонезийската страна е предоставила 7 самолета, 4 военни кораба и 6 изследователски съда. Основните усилия на спасителите са съсредоточени на изток и на север от остров Белитунг в Яванско море.

Изчезналият "Ербъс" 320-200 е предаден на "Еър Ейша" през октомври 2008 година, като е извършил 13 600 полета и е натрупал общо 23 000 полетни часа. Последният редовен технически преглед е бил направен на 16 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във