Банкеръ Daily

Свят

Издигнаха Беата Шидло за премиер на Полша

Спечелилата парламентарните избори в Полша партия на Ярослав Качински издигна официално Беата Шидло за кандидат за премиерския пост.

52-годишната миньорска дъщеря Шидло е смятана за ново лице в полската политика, макар че от 10 години е депутат от спечелилата последните избори партия "Право и справедливост". Звездата й обаче изгря през пролетта, когато оглави предизборния щаб на кандидата за президент Анджей Дуда. Благодарения на усилията й Дуда спечели битката, а партийният лидер Ярослав Качински оцени енергичността й.

На изборите в неделя "Право и справедливост" стана първата партия в съвременната полска история, която печели абсолютно мнозинство в долната камара на полския парламент – Сейма. Тя има 235 от общо 460 мандата и не се нуждае от коалиционен партньор. В рамките на 14 дни от назначаването си новият министър-председател трябва да представи на Сейма състава на правителството си заедно с неговата програма и да поиска те да бъдат гласувани.

Партията на Ярослав Качински спечели изборите с обещания за повече разходи за социални помощи, по-високи детски надбавки, намаляване на данъците за по-бедните и програми за заетост за нуждаещите се региони. Икономисти смятат, че победата на "Право и справедливост" ще има негативен ефект върху растежа на полската икономика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във