Банкеръ Daily

Свят

Изчезналият шеф на Интерпол подаде оставка

Мун Хунвей

Интерпол съобщи, че снощи Мун Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс. 

Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение.

Освен президент на Интерпол Мън е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай. По-рано вчера Централната комисия за проверка на дисциплината при Китайската комунистическа партия съобщи на сайта си, че шефът на Интерпол е разследван по подозрение в нарушение на китайските закони.

"Нямаме информация", каза говорител на френското вътрешно министерство в отговор на молба да коментира съобщението на китайските власти.

За изчезването на Мън преди няколко дни алармира неговата съпруга от френския град Лион, където е централата на Интерпол. По-късно се появиха съобщения, че той е бил забелязан да заминава от летището на Стокхолм за Китай.

В съобщението от централата на Интерпол се добавя още, че южнокореецът Ким Йон Ян ще изпълнява временно длъжността президент на Интерпол до избирането на нов, което ще стане на форум на организацията, който ще се състои на 18-21 ноември в Дубай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във