Банкеръ Daily

Свят

Избраха Антониу Гутериш за втори мандат като генерален секретар на ООН

Генералната асамблея на ООН на свое заседание днес е назначила Антониу Гутериш за генерален секретар на световната организация за втори мандат. Това решение беше обявено от председателя на 75-та сесия на Генералната асамблея на ООН Волкан Бозкир.

"Имам честта да обявя решението за назначаването на Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН за втори мандат от 1 януари 2022 година до 31 декември 2026 година", е казал Бозкир. Резолюцията за назначението на Гутериш е била приета без гласуване с всеобщо одобрение.

След обявяването на решението на назначаването, Бозкир е поканил в залата Гутериш, който очаквал решението отвън, и той положил клетва. Сред основните приоритети в своята работа Антониу Гутериш е посочил борбата с коронавируса и с бедността.

Гутериш беше единственият кандидат за поста на гененерален секретар на ООН. По-рано този месеца Съветът за сигурност на ООН подкрепи кандидатурата на Гутериш за втори мандат като генерален секретар, което беше решаващо за неговото преизбиране на поста.

Генералната Асамблея на ООН само веднъж не се е съгласила с препоръката на Съвета за сигурност - през 1950 година.

Генералният секретар на ООН се избира за срок от пет години.

В устава на ООН не е фиксиран максимален брой на мандатите. Нито един генерален секретар досега не е избиран за повече от два мандата. Поради това, че кандидатът бива номиниран по препоръка на Съвета за сигурност, всяка една от петте държавни постоянни членки на Съвета за сигурност може да наложи вето върху номинацията на даден кандидат. Също така, с течение на времето възникват някои условия и правила за избора на генерален секретар: кандидатите подлежат на ротация на регионален (континентален) принцип и не могат да са граждани на някоя от страните членки на Съвета за сигурност.

Официалната резиденция на генералния секретар е пететажна къща в Сътън Плейс, Манхатън - Ню Йорк. Построена през 1921 г., тя бива дарена на ООН през 1972 година.

 

Антониу Мануел де Оливейра Гутереш

 (на португалски: António Manuel de Oliveira Guterres) е португалски политик, генерален секретар на ООН от 1 януари 2017 година. Генералният секретар на ООН е най-високо поставеното в администрацията на световната организация длъжностно лице.

Той е завършил Техническия университет в Лисабон. От 1992 до 2002 е генерален секретар на Португалската социалистическа партия (Partido Socialista) и член на парламента в Португалия.

Антониу Гутериш е бил министър-председател в периода между 1995 и 2002 година, както и председател на Социалистическия интернационал (1995 - 2005 г.).

Гутериш е бил и Върховен комисар за бежанците на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във