Банкеръ Daily

Свят

Изборът на нов президент на Израел е насрочен за 2 юни

Пълномощията на действащия президент Реувен Ривлин изтичат на 9 юли.

Изборът на нов президент на Израел ще се състои на 2 юни (сряда) в Кнесета (парламента на страната). За това съобщиха в понеделник от пресслужбата на законодателния орган.

Новият държавен глава ще бъде избран чрез тайно гласуване в Кнесета, се казва в съобщението. Кандидатите могат да подават заявления за участие в избора до 19 май.

Кандидат за президент може да бъде издигнат само от група от не по-малко от 10 действащи парламентаристи. Държавният глава се избира чрез тайно гласуване в Кнесета, а за победа претендентът трябва да получи просто мнозинство от гласовете. В парламента на Израел има 120 депутати.

Пълномощията на действащия президент Реувен Ривлин изтичат на 9 юли. По закон избори за негов приемник трябва да се  проведат не по-късно от 30 дни след тази дата. В Израел мандатът на президента е седем години. Постът на държавния глава не може да се заема два пъти. Президентът на страната може да бъде отстранен от длъжност само от парламента, ако за импийчмънт гласуват три четверти от депутатите.

Президентът на Израел по закон връчва мандата на един от депутатите в Кнесета да сформира правителство според резултатите от парламентарните избори. Той има представителни функции, подписва приетите закони и има право на помиловане. Съгласно закона, той е надпартиен и представлява всички граждани на страната.

 

Държавно устройство

Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функция се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът (Кнесет) има 120 депутати, избирани за четири години. Законодателният орган заседава в Йерусалим.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за срок от 7 години. Президентът има задачата да посочи министър-председателя на страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във