Банкеръ Daily

Свят

Изборите за губернатори в САЩ - спечелени почти само от титулярите

Надпреварата за Белия дом не е единственото нещо, което е обект на наблюдение докато Америка гласува. Избиратели в 11 щата трябваше да изберат и губернатори.

Макар да не са така внимателно наблюдавани от чужбина, както останалите надпревари, губернаторите могат да задават политики, които да се отразят на националния дебат. Те могат също да назначат сенатори, в случай че сенаторско място се оваканти, променяйки картината в този ключов орган.

В повечето щати действащият губернатор или представител на неговата политическа сила запазиха постовете си.

Единственото изключение изглежда беше в Монтана, където настоящият губернатор - демократът Стив Бълок, се отказа от мястото си, за да се впусне в неуспешен опит за място в Сената. Надпреварата обаче, изглежда беше спечелена от републиканеца Грег Джайънфорте с около 53 процента от гласовете.

Демократите, които запазиха постовете си, включват Джон Карни от Делауеър, спечелил с 84,8 процента от гласовете, Рой Купър в Северна Каролина - 51,5 на сто и Джей Инзли във Вашингтон - с 59,3 на сто.

Действащите губернатори републиканци, запазили постовете си, включват Ерик Холкомб в Индиана (61,8 процента), Майк Парсън в Мисури (57,2), Крис Сунуну в Ню Хемпшър (64,6), Дъг Бъргъм в Северна Дакота (65,8), Фил Скот във Вермонт (68,8) и Джим Джъстис в Западна Вирджиния (64,8).

В щата Юта републиканецът Спенсър Кокс спечели поста с 63,7 процента. Предшественикът му - републиканецът Гари Хърбърт, не се кандидатира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във