Банкеръ Daily

Свят

Изборите във Франция разбиха статуквото

Макрон и Льо Пен

След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур.

Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание.

През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс".

Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във