Банкеръ Daily

Свят

Изборите в регионите на Франция е репетиция за президентския маратон

Във Франция се провежда вторият тур на регионалните избори. Особеният интерес на политическите анализатори към предстоящето гласуване е свързано с това, че е последното явяване на французите пред избирателните урни преди изборите за президент, насрочени за пролетта на 2022 година.

Регионалните съвети, които ще бъдат сформирани в 13 региона, се избират за срок от шест години и имат широки пълномощия в сферата на училищното образование, развитието на транспорта, икономическата политика, екологията. Въпреки това на първият тур на изборите, които се проведоха преди седмица, е била отбелязана рекордно ниска активност на електората. За първи път в съвременната история на Франция в гласуването не са участвали две трети от избирателите (66.7%).

Една от причините за това е неизбежното дълго чакане на опашка пред изборните бюра. Санитарните правила, въведени в страната във връзка с пандемията от коронавирус, допускат едновременното присъствие в помещенията за гласуване на не повече от трима човека. Водещите политически партии през изминалите дни агитираха своите привърженици относно необходимостта от максимална мобилизация на втория тур. Резултатите от последните допитвания на общественото мнение, обаче не показват готовност сред електората да откликне на този призив.

Държавният глава  Еманюел Макрон отново ще гласува в град Льо Туке (департамент Па-де-Кале, регион О-де-Франс, Северна Франция) - в този морски курорт е ваканционната къща на неговото семейство. Очакванията на управляващата партия "Република, напред", според оценките на експертите, този път са доста скромни. Това се обяснява с факта, что регионалните съвети бяха избрани през 2015 година, още преди нейното създаване. Затова привържениците на Макрон не контролират днес нито един от регионите. Преди седмица те събраха едва малко над 10% от гласовете, и това накара част от наблюдателите да говорят за "стратегическа авария" в управляващата партия. Но ако "Република, напред" разчита на победа в някой от регионите, то нейният електорат, безусловно, може да повлияе на крайното разпределение на мандатите, като даде сега своите гласове в полза на тези съперници, които за нея са най-приемливи.

Десният фланг

Разочароващи се  оказаха резултатите от първия тур и за дясното опозиционно "Национално обединение" на Марин Ле Пен. Считащата се за фаворит в предизборния маратон партията получи по-малко от 20% от гласовете в страната. А това е много по-малко, отколкото прогнозираха социолозите.

Левите партии

Социалистите, самостоятелно контролиращи примерно 18% от електората, се надяват в неделя  на гласовете на "зелените". В крайна сметка социалистическият блок може да претендира за поддръжка от порядъка на 30% от избирателите.

 

Регионалните съветници имат мандат от шест години

По закон пълномощията на 1767-те регионални съветници, които ще бъдат избрани в неделя, ще имат мандат от шест години. Но през 2027 година трябва да се проведат също така президентски и парламентарни избори, поради което мандатите на съветниците може да бъдат продължени с още девет месеца. По този начин, следващи избори в регионите в действителност ще може да се очаква да бъдат през 2028 година.

Франция е разделена на 18 региона, като 13 от тях се намират в метрополията, един обхваща остров Корсика, а останалите са задморски територии. Регионите не притежават юридическа автономия, но имат някои административни права – могат да налагат собствени данъци и да водят собствен бюджет.

Регионите представляват териториални единици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във