Банкеръ Daily

Свят

Изборите в Косово ще са и референдум за размяната на територии

Изборите в Косово ще бъдат отчасти и референдум по някои въпроси, като размяната на територии, каза Едуард Джоузеф, професор в университета Джон Хопкинс, в интервю за Радио Свободна Европа. Едуард Джоузеф беше участник в различни мисии на Балканите по време и след войните през 90-те години.

"Сърбия е в различна ситуация, защото позицията на президента Александър Вучич е много силна. Той контролира правителството, има голямо влияние в медиите, има подкрепата на Русия. Следователно той има много силна позиция, която му дава възможност да постигне договор за Косово", каза Джоузеф.

Професорът предупреди, че промяната на границата между Косово и Сърбия е опасен сценарий, който няма да реши спора в отношенията между тях. Все пак американският анализатор посочва, че във Вашингтон има различни позиции по въпроса за промяна на границите.

Запитан за влиянието, което може да има оставката на Рамуш Харадинай върху диалога Косово - Сърбия, Джоузеф каза, че политическото бъдеще на Харадинай е в ръцете на Хагския трибунал.

САЩ очертаха нов срок за решаване на проблема за Косово и администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да приключи всичко до юни догодина и затова остро се противопоставя на бойкот на предстоящите избори /за какъвто се обявява опозиционният Съюз на Сърбия - бел. ред./, съобщава сръбският вестник "Блиц".

"Блиц" пише, че през следващите няколко месеца американците ще направят всичко да убедят сръбската опозиция да участва в изборите, които ще се състоят напролет догодина.

"Когато споразумението /с Косово/ бъде постигнато и влезе в парламента, за американците ще бъде важно в парламента да бъдат и представители на опозицията. Не е важно как ще гласуват, важно е да бъдат в залата и да гласуват", казва събеседник на "Блиц" от дипломатическите кръгове.

"Рано е да се говори какво ще бъде решението и какво е приемливо за САЩ. Първата крачка и първият успех ще бъде двете страни /Белград и Прищина/ да се върнат към диалога, защото без това не можем да направим нищо", казва източникът на "Блиц".

Facebook logo
Бъдете с нас и във