Банкеръ Daily

Свят

Изборите в Германия: Към момента са гласували близо една трета от имащите право на глас

Към 16.00 българско време на изборите в Германия са гласували една трета от хората, имащи право на глас, предаде БНР. 

Очакванията продължават да са свързани с изборна победа за канцлера Ангела Меркел. Политическите наблюдатели обаче се въздържат от прогнози за формулата на управление. Най-големи шансове има широката коалиция от християндемократи и социалдемократи, която управлява и в момента.

От резултата на либералите пък зависи, дали Меркел би могла да състави правителство само с тях или ще трябва да привлече и Зелените в т.нар. "коалиция Ямайка”. От началото на лятото тази тройна коалиция управлява северната провинция Силезия Холщайн.

Четири малки партии водят ожесточена битка за третото място, като от това до голяма степен зависи формулата на бъдещето управление в Берлин. 

Според социолозите фаворит за третата позиция е националистическата партия "Алтернатива за Германия".

Канцлерът на Германия и председател на Християндемократическия съюз Ангела Меркел гласува на изборите за Бундестаг заедно със съпруга си Йоахим Зауер в избирателен участък в Берлин близо до дома й

Тя напусна залата, без да направи никакви изявления, а само се усмихваше на журналистите и няколко пъти кимна към телевизионните камери, посочи ТАСС.

Главният й съперник, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц гласува по-рано в родния си град Вюрзелен. Бюлетината си пусна вече и лидерът на "зелените" Джем Йоздемир.

Кандидатите за канцлер на "Алтернатива за Германия" и на Свободната демократическа партия са решили да не гласуват публично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във