Банкеръ Daily

Свят

Избори за местен парламент в германската провинция Саксония-Анхалт

Последно изпитание за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел прези парламентарните избори през септември.

Гражданите на източногерманската провинция Саксония-Анхалт са призовани на избори за местен парламент. Това е последният регион, в който се провежда вот преди парламентарните избори в Германия през септември. Той се  възприема като тест за управляващия в Берлин консервативен блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

Те ще се изправят срещу крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която традиционно се радва на много силна подкрепа в бившата ГДР, отбелязват коментаторите. На изборите преди пет години всеки четвърти в тази провинция е гласувал за десните популисти.

Последните социологически данни, ден преди вота, показват изравнени сили -  28% биха гласували за партията на канцлера Меркел и 27% за "Алтернатива за Германия".

Министър-председател на провинцията е Райнер Хазелоф от ХДС, който управлява в Саксония-Анхалт от 10 години. „Алтернатива за Германия“ е поставена под наблюдение от службите във Федералната република заради подозрения в крайнодесен екстремизъм и заплаха за конституционното управление на страната.

Наблюдателите отбелязват, че ключово значение за съставянето на правителство в Магдебург ще има представянето на Зелените. Те отбелязват ръст в допитванията сред населението, но по принцип в източните провинции на Германия те не намират голямо одобрение.

Има и още една особеност в тази провинция - скептичното отношение на избирателите в Саксония-Анхалт към коалиция на ХДС с екопартията, като те изразяват  предпочитание към либералите като партньор.

 

Саксония-Анхалт 

(на немски: Sachsen-Anhalt) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия със столица Магдебург.

Саксония-Анхалт е разположена в Североизточна Германия. Граничи с Долна Саксония на северозапад, Бранденбург на изток, Саксония на югоизток и Тюрингия на югозапад.

Провинцията е разположен върху площ от 20 450 км² и има 2.33 млн. жители. Гъстотата на населението е 114 души/км². Тя е осмата по големина провинция в Германия и десета по брой на населението.

По-голямата част от провинцията има равнинен характер. В югозападната част на Саксония-Анхалт е разположена планинана Харц. Най-голямата река в провинцията е Елба, която преминава от югоизток на северозапад. Друга по-голяма река е Зале, приток на Елба.

Известни личности, които са родени в Саксония-Анхалт, са: Ото фон Бисмарк - първият канцлер на обединена Германия, Реформаторът Мартин Лутер и философа Фридрих Ницше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във