Банкеръ Daily

Свят

Избори в Гренландия решават съдбата на огромен минен проект

Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочни избори, до които се стигна заради пораждащ полемика минен проект, предадоха световните агенции.

На огромния арктически остров с население от само 56 000 души и с близо 40 000 избиратели, две основни партии се противопоставят по въпроса за задействането на проект за мина за редкоземни материали и за уран в Куанерсуит. Привържениците на проекта, сред които и социалдемократическата партия Сиумут (Напред), която беше досега на власт, виждат в него източник на значими приходи за малката икономика, която е до-голяма степен зависима от датски субсидии. За противниците на проекта, сред които и инуитската партия Инуит Атакатигиит (Инуитско братство), която е лява формация с екологически уклон, проектът е заплаха за крехката околна среда, която вече се сблъсква с ускорения процес на климатични промени.

Изборите започват в 11 ч. по Гринуич и продължават до 22 ч. по Гринуич. Местата в парламента са 31. До предсрочния вот се стигна, когато партия Демократите, която беше против проекта за мина, напусна през февруари управляващата коалиция и така правителството на Ким Килсен, който е от Сиумут, остана бе мнозинство. Допитванията отреждат първо място на Инуит Атакатигиит, докато Сиумут изостава.

Базираната в Австралия компания Грийнланд минералс, която е с китайски капитали, държи от 2010 г. разрешително за разработване на минния проект. Проектът може да създаде нови работни места и постъпления в размер на около 235 милиона долара на година, както и да диверсифицира икономиката на Гренландия.

Гренландия е наблюдавана все по-внимателно в международен план и за това говори офертата за нейното закупуване, отправена от Доналд Тръмп през 2019 г., когато той беше президент на САЩ. Офертата дойде на фона на все по-голямо присъствие на Русия, а и на Китай в района на Арктика. Нуук и Копенхаген дадоха ясно да се разбере, че територията не е за продан.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във