Банкеръ Daily

Свят

Избиват норките в Холандия заради опасна зараза

Правителството на Холандия е наредило принудителното избиване на норките в девет ферми в страната.

Решението на властите влиза в сила от днес. То е взето заради риск фермите за норки да се превърнат в “резервоар за SARS-CoV-2”, потвърден от екип от експерти по ветеринарна медицина и инфекциозни заболявания. Това би позволило на вируса да върлува още дълго време. За това информират ресорните министри на земеделието и на здравеопазването в писмо до парламента.

Седмица по-рано земеделският министър в свое становище заяви, че е “много вероятно” SARS-CoV-2 да е преминал от норка към човек при двама работника във ферма за кожи в Холандия. В отговор на последната информация от холандското правителство организации за защита на животните от много страни по света призовават своите правителства за затваряне на фермите за норки като потенциални резервоари за COVID-19 и други нови инфекциозни и зоонозни заболявания.

Забрана на фермите за норки е била приета в Холандия през 2013 г. с гратисен период до 2024 г. Поради създадената ситуация холандският кабинет обсъжда възможности за насърчаване на фермите за кожи да прекратят доброволно дейността си преди влизането в сила на забраната. Към 2018 г. в Холандия се отглеждат 4,5 млн. норки в 128 ферми, съобщават от сдружение КАЖИ, които водят кампания за подобна забрана у нас.

Петя Алтимирска, председател на сдружението „Кажи“ (Кампания и активизъм за животните в индустрията)., коментира: “Изследвания в заразените ферми показват, че симптомите включват ‘храносмилателни и дихателни’ проблеми и могат да са смъртоносни за животните. Норките могат също да прихванат вируса без да проявяват симптоми. Затова, освен призовавайки за забрана на фермите за норки, ние призовавме българското правителство да предприеме незабавни мерки за изследване на потенциалното разпространение на заразата от COVID-19 във фермите за норки в България. Да проведе задължително тестване във фермите като публикува възможно най-скоро резултатите, както и да въведе специални мерки за повишена биосигурност при третиране на труповете.“

В България по данни на Агенцията по храните се отглеждат близо 130 000 норки в две ферми. Проучване на БАН от 2019 г. показа 108 случая на избягали норки в района около най-голямата ферма у нас. Тя се намира до с. Маджерито, Старозагорско.

У нас липсва програма за заразните заболявания при норките. Изготвянето на такава беше препоръчано през 2017 г. от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Две научни становища  показват, че норките са потенциални преносители на много заразни и зоонозни заболявания. Въпреки това тяхното отглеждане е допуснато, капацитетът им се увеличава, а от тази година се оказа, че могат да са преносители и на COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във