Банкеръ Daily

Свят

Избирателите удариха партията на Джонсън на местните избори в три провинции

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън очаквано понесе тежък удар на местните избори, проведени в четвъртък, съобщават световните агенции. Този неспех беше заложен от скандала "партигейт" и рязкото увеличение на цените на Острова. На този вот трябваше да бъде обновен съставът на 200 местни съвета в три провинции.

Очаква се броенето на гласовете да приключи по-късно днес. От предварителните резултати обаче става ясно, че партията на премиера губи почти 500 общински мандата на местните избори, произведени в Англия, Уелс и Шотландия. Те отиват в полза на лейбъристите и либералните демократи, които бележат силен напредък по-специално в Англия.

В Северна Ирландия привържениците на обединението с Ирландия от "Шин фейн" имат голяма преднина в изборите за местния парламент, според частичните резултати. До момента те получават 29% доверие при 21.3% за Демократичната юнионистка партия. Във вота там се избират 90 депутати.

Въпреки резултатите, британският премиер Борис Джонсън обаче обяви, че е решен да остане на власт, за да се справи със загубата на покупателна способност от британците. Според лидера на опозицията Киър Стармър, резултатите от местните избори са обрат преди парламентарните избори през 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във