Банкеръ Daily

Свят

Ивица Дачич очаква по-силен от когато и да било натиск срещу Сърбия

Ивица Дачич

Ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич предупреди, че в следващите два месеца след срещата в Берлин натискът върху Сърбия ще бъде по-силен отколкото когато и да било преди, съобщи Танюг.

Берлинската среща не донесе решение, но бе направено придвижване напред с оглед на това, че Германия и Франция настояват диалогът да се отблокира и да продължат разговорите между Белград и Прищина. От друга страна това не означава, че натискът върху Белград ще отслабне. Напротив, в следващите два месеца натискът ще бъде по-силен отколкото когато и да било преди, заяви Дачич в авторски текст за "Сръбски телеграф".

До юли, когато би трябвало да се състои нова среща в Париж, Сърбия и президентът Александър Вучич ще бъдат под постоянен натиск. Ще се опитат по всички възможни начини да ни сломят, да отслабят позицията ни, за да стигнат до това Сърбия да изгуби всичко, а Прищина да получи всичко, смята Дачич.

Той смята, че продължаването на преговорите на Сърбия за влизане в ЕС ще бъде обвързано с искане Белград да въведе санкции срещу Русия и да се отрече от партньорството с Китай.

Под мотото за грижа за нашите граждани ще се опитат да ни затворят всички врати. Няма обаче да успеят в това. Не докато в Сърбия е тази власт, която им приятели в Москва и в Пекин, но и в Берлин, Париж и Вашингтон, Брюксел. Че имаме приятели, можаха да видят всички в Пекин, където президентът Вучич се срещна с лидерите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин. Това, ще признаете, не може да направи всеки, изтъква Дачич. Той припомни, че приятелите на Сърбия от Пекин и Москва дават безрезервна подкрепа на Белград, когато става въпрос за Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във