Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Западните Балкани да решат граничните си спорове, ако искат ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, предаде Ройтерс.

Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка, заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в германския град Мюнхен.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.

Юнкер заяви, че споразумението за сигурност между ЕС и Великобритания ще се запази и след Брексит, посочва Асошиейтед прес.

Юнкер говори, след като британският премиер Тереза Мей призова в Мюнхен партньорите от ЕС да не допускат "закостенелите институционални ограничения" да пречат на едно широко партньорство в областта на сигурността.

"Смятам, че тъй като не сме във война с Обединеното кралство и не искаме да му отмъщаваме за решението, взето от британците, този съюз в областта на сигурността - мост на сигурността между Великобритания и ЕС - трябва да се запази. Ние продължаваме да се нуждаем от него", каза председателят на ЕК на конференцията.

Той обаче отбеляза, че отношенията в сферата на сигурността не бива да се смесват с други свързани с Брексит теми.

Великобритания и ЕС трябва да вземат решения за търговията и други въпроси, свързани с излизането на Лондон от блока, отделно от дискусиите за споразумението за сигурността, подчерта той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във