Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания

"Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по откриване на Европейските дни на развитието 2019 г. Форумът се провежда в Брюксел на 18-19 юни.

"Много съм щастлив да съм тук с вас днес. Всички мои речи започват с това, но днес е наистина така. В началото на моето председателство казах, че трябва да сме амбициозни. Европейската амбиция за борба срещу бедността чрез инвестиционни планове трябва да бъде световна. 75% от помощите по света са дело на ЕС", коментира той.

"На всеки 5 секунди дете по света губи живота си. Говорим за това, но не достатъчно. Неравенствата са социални, политически. Трябва да правим повече и по-добре веднага, без дискриминация. Когато говорим за жените – те имат бъдеще не само в африканските държави, а навсякъде. Трябва да инвестираме повече, за да се даде възможност на по-голям брой хора за образование и добро здравеопазване, да създаваме работни места", добави още Юнкер.

"Инвестициите са най-добрият инструмент в борбата с неравенствата. Това, от което имаме нужда, са партньорства между равни. Планът е да се съдадат 10 000 работни места в следващите 5 години, а инвестициите да достигнат 5 млрд. долара до 2020 г. Посланието към Африка е, че ЕС винаги ще стои зад вас. Казвал съм го и преди, искам да го потвърдя и днес. Свободната търговия между африканските държави и ЕС ще се случи не толкова далеч в бъдещето. Приотизираме най-бедните страни относно образованието. Отдавам голямо значение на програмата "Еразъм+"– много е важно младите хора да мога да се срещат, говорят и обикнат. Ние не знаем достатъчно един за друг. Любовта е безкрайна. Можем да направим велики неща заедно", заключи председателят на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във