Банкеръ Weekly

Свят

Юнкер вещае черно бъдеще

Евросъюзът е изправен пред дългосрочен икономически упадък, а "любовната афера" на интеграцията между страните членки е под въпрос, заяви Жан-Клод Юнкер в Мадрид, където присъства на конгреса на Европейската народна партия. В икономическо отношение се вижда краят на златните години на Европа, а мечтата за единен континент е застрашена от пукнатините на националните разделения и сепаратистките движения, посочи председателят на Европейската комисия.

По думите му: "Европейският съюз не е добре и ние трябва да опазим живи амбициите, надеждите и мечтите на Европа. Когато се намирам на друг континент, виждам, как очите на тези, на които говоря за Европа, сияят. А когато се върна в Брюксел или Люксембург, виждам, че се намирам в Долината на сълзите. Ние не знаем кои сме, не сме горди с големите постижения на своите предшественици."

Юнкер изтъкна, че делът на ЕС в глобалната икономика намалява и скоро ще представлява 15% от световния БВП, а 80% от ръста се формира в страни извън общността. Населението застарява и относителният му дял е спаднал от 20% преди сто години до 7% сега, а в края на този век, когато световното население ще е 10 млрд. души, европейците ще са едва 4% от тях.

В отделно свое изказване пред Европейската народна партия председателят на Еврокомисията отбеляза: "Не можем да изгубим хората, които винаги са вярвали в нас, обикновените хора, които работят, които са не по-малко интелигентни от елитите. Те винаги са подкрепяли Европа и ние трябва отново да завладеем сърцата им."

Заместник-председателят на Европейската комисия Франк Тимерманс също предупреди за кризата в подкрепата за ЕС. "Това, което преди бе невъобразимо - разпадането на европейския проект, вече е възможно", подчерта Тимерманс пред форума "Приятели на Европа". Според него европейските идеали винаги са били подкрепяни от хората, но същото не се отнасяло за европейските политици.

Изказванията на Юнкер и Тимерманс идват на фона на нарастващото недоверие в способността на европейските институции да се справят с кризисни ситуации, предизвикано от миграционната вълна, заляла континента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във