Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Спирането на еврофондовете не е единственият начин да се спазват законите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че е против предложението на Германия да се обвърже достъпът до еврофондовете с условието страните членки да се придържат към принципите за върховенството на закона, предаде Ройтерс.

При обсъждането на реформата на ЕС, свързана с излизането на Великобритания от блока, германското правителство е излязло с предложение да бъде замразен достъпът до европейски средства на държавите членки, неизпълняващи стандартите на ЕС за върховенство на закона, според документ, видян от Ройтерс.

На въпрос на европейска конференция в Берлин дали подкрепя германското предложение Юнкер заяви: "На мнение съм, че не трябва да се постъпва така."

Такава процедура би била "отрова за континента", посочи Юнкер, допълвайки, че Европейската комисия има други начини да даде да се разбере, че солидарността не е еднопосочна улица.

Той също така каза, че най-спешната задача пред ЕС е окончателното оформяне на капиталовия пазар и банковия съюз до 2019 г. и че задълбочаването на сътрудничеството в еврозоната трябва да стане по-късно.

Мисля, че не трябва сега да се съсредоточаваме прекалено върху задълбочаването на валутния съюз, посочи Юнкер. Той добави, че предложенията, представени от Европейската комисия вчера, за съвместен бюджет и общ финансов министър за еврозоната целят главно да бъде започната дискусия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във