Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Солена сметка чака Великобритания

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да стане "на намалени цени" и сметката дори ще бъде "много солена", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

"Британците са длъжни да спазват ангажиментите, поети от тях. Така че сметката ще бъде солена, да го кажем на малко прост език, ще бъде много солена", обясни Юнкер пред група белгийски депутати, сенатори и евродепутати.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

При все това Европейската комисия досега оказва да потвърди каквато и да е сума.

"Трябва да уредим този въпрос, но не с изпълнено с враждебност сърце, а със съзнанието, че континентът дължи много на Великобритания", продължи Юнкер. "Без Чърчил нямаше да сме тук и това не бива да се забравя. Но и не бива да бъдем наивни".

"От основно значение е този, който иска да се възползва от предимствата на вътрешния пазар, да трябва да спазва четирите основни свободи, включително тази, отнасяща се за свободното движение на работещи", отбеляза председателят на Европейската комисия, която е пазител на европейските договори.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във