Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Разпадане на Шенген ще доведе до огромни икономически загуби

Разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби. Това предупреди на първата си пресконференция за годината в Брюксел председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той предупреди, че работните места, транспортът, търговията и икономиката зависят от запазване на Шенгенската зона без вътрешни граници."300 милиона евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа?", запита председателят на ЕК.

Юнкер обясни, че бързо са нужни европейски патрули по външните граници на съюза, за да не се затварят вътрешните.

"През пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи", обеща председателят на Еврокомисията. "Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят. Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на Съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.

"Недопустимо е подобни решения да не се изпълняват. Няма да се откажа от релокацията", закани се той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във