Банкеръ Daily

Свят

Юнкер призна, че има двоен стандарт при храните

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че храните в Източна Европа са по-некачествени. От думите му стана ясно, че ЕК е е допуснала търговци и производители да дискриминират източноевропейците в качеството на потребителските стоки в сравнение с гражданите на западните страни-членки.

"Не смятаме това за второстепенен въпрос, защото знаем, че в Словакия и в някои други страни той е голям и това не е проблем, който да се дискутира между Комисията и Словашката република, това е европейски въпрос", каза Юнкер на съвместна пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо в Брюксел.

Той заяви, че не одобрява да има втора категория граждани в ЕС. И обеща до есента Комисията ще излезе с указания как да се прилага съществуващото европейско законодателство за качеството и безопасността на храните.По искане на Вишеградската четворка и България може да се стигне и до създаването на ново законодателство.

"Ще следваме общото ни намерение да сложим край на този дискриминационен начин да се снабдяват словаците с храни и други продукти от по-ниско качество. Това е напълно неприемливо", добави Юнкер

Фицо съобщи, че колегите му от са го упълномощили да посредничи между тях и Комисията за постигане на компромиси по спорни въпроси, които освен двойното качество на храните включват проект за изменение на директива за командированите работници и схемите за преместване на мигранти от Гърция и Италия в други държави на ЕС.

Както "БАНКЕРЪ" писа още през февруари, тестове доказаха, че храните, изнасяни в Източна Европа, са с много по-лошо качество от стоките, продавани на западния пазар. Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. Освен това, словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, възмути се тогава министър-председателят Роберт Фицо, който бе категоричен, че е неприемливо международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини.

Още по онова време Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

В България също имаше проверка. И тя установи, че има вкусови и ценови разлики между продуктите, изследвани от агенцията по безопасност на храните, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа. Различия са открити при 20% от проверените храни. "Първичният ценови анализ – на базата на покупните цени, показва, че 16 от изследваните 31 продукта са по-скъпи. При млечните и шоколадовите продукти отклонението е между 20 и 70%. За два вида детски пюрета ценовата разлика е драстична - съответно 80% и 107%", посочи министърът на земеделието Румен Порожанов.

"Двойният стандарт е факт. Ще предприемем съвместни действия и ще отправим искане към еврокомисаря за защита на потребителите за налагане на един и същ ред по отношение на качеството на предлаганите продукти за различните пазари", обобщи Порожанов


Facebook logo
Бъдете с нас и във