Банкеръ Daily

Свят

Юнкер представи плана си за 315 млрд. евро инвестиции

Председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер представи пред Европейския парламент плана си за 315 млрд. евро, които трябва да бъдат събрани в европейския фонд за инвестиции.

Той има за цел да ускори икономическия растеж и заетостта в Европа. Предвижда се фондът да заработи още в средата на следващата година.

"Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал. Днес създаваме нова архитектура за осъществяване на нашата идея - капацитет за нови инвестиции. Създаваме нов европейски фонд за стратегически инвестиции със средства от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавните бюджети. Не преместваме пари, искаме да оптимизираме въздействието от използването на средствата. Създаваме програма за техническа помощ и инвестиции в проекти, свързани с растежа", посочи председателят на ЕК.

Той заяви, че политиците няма да избират проектите, защото това е работа на специалистите. Необходима е комисия за инвестициите, която да оценява ползите от съответните проекти. Ще създадем пътна карта за привличането на инвеститори, добави Юнкер.

"След месец ще бъде Коледа, но за Вас Коледа ще бъде по-рано, защото дойдох да изпълня своето обещание, обърна се той към евродепутатите. Днес Европа обръща страница в историята си след години на реформи. Необходимо е да изпратим послание, че Европа е отново на сцената и възнамерява да инвестира в бъдещето. Трябват реформи, необходимо е преструктуриране на социалния пазар и да се възстанови доверието в обществените финанси", заяви Юнкер.

Той отбеляза, че нивата на инвестициите в ЕС са под 70 млрд. евро и определи това като "дъното от началото досега". Липсва доверие на инвеститорите в ЕС, коментира още Юнкер.

"Обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), обществените разходи са близо 50 процента от БВП на ЕС. Необходимо е обществените средства да бъдат използвани интелигентно, за да бъдат в услуга на хората, а не на дълга", посочи Юнкер.

"Имаме нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плаща"т, заяви Юнкер.

"Ако държавите от ЕС прехвърлят средства от фондовете, няма да го вземаме предвид при изчисляването на дълговете. Новите инвестиции не трябва да бъдат свързани с допълнителна бюрокрация и политически интереси",каза още председателят на ЕК.

Европейският бюджет и Европейската инвестиционна банка ще отпуснат общо 21 млрд. евро за фонда. Очаква се това да мобилизира 15 пъти повече публични и частни инвестиции. Фондът ще финансира проекти с голям икономически и социален потенциал във всички страни-членки.

Предвижда се той да работи 3 години с възможност за удължаване на срока на дейността му и след 2018-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във