Банкеръ Daily

Свят

Юнкер поиска задължително разселване на бежанците

Европейската комисия (ЕК) настоява за задължително разселване на 160 000 мигранти. Това каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в реч пред Европарламента за състоянието на Съюза.

"Надявам се, че този път всички страни ще участват в разселването, без никакви уговорки", посочи той, като уточни, че през май ЕК предложи разселването на 40 000 души, а сега този брой се допълва с още 120 000 бежанци пристигнали в Италия, Унгария и Гърция.

По думите му, броят на бежанците в ЕС днес представлява едва около 0,11 процента от населението на общността. Юнкер призова европейците да приемат по-голям брой имигранти. "Сега не му е времето да се страхуваме, а да покажем човечност и човешко достойнство. Ние, европейците, не трябва да забравяме, че  почти цялото население на този континент в даден момент е било от бежанци", каза председателят на Еврокомисията.

"Общата ни история е белязана от война, диктатура, потисничество", заяви Жан-Клод Юнкел и направи историческа препратка към миналото, като включи Пражката пролет и войните в бивша Югославия.

"Нима сме забравили, че има причина в САЩ да има повече хора с името Макдоналд, отколкото тук, нима сме забравили, че 20 млн. поляци живеят извън Полша в резултат на глад, потисничество, политически причини. След Втората световна война 60 млн. души бяха бежанци от Европа. Даването на убежище и основното право на убежище е толкова важно. Основното право на убежище е едно от най-важните европейски права и не бива да го забравяме", подчерта Юнкер, прекъснат от аплодисменти.

"Европа е най-богатият и най-стабилен континент. Европа е оазис на мир и стабилност и с това следва да се гордеем, ние може да помогнем на онези, които търсят убежище от войната, терора, потисничеството", убеден е е Юнкер.

"Ние се борим срещу Ислямска държава, защо тогава не сме готови да приемем онези, които бягат от Ислямска държваа на наша територия", запита Юнкер. "Европа очевидно не е дала онова, на което е способна. За мен е повече от ясно, че държавите членки - Гърция, Италия не могат да бъдат оставени сами на това огромно предизвикателство", каза още Юнкер.

Той съобщи, че се разработва списък на "безопасни страни"- такива, от които няма основания да се бяга. ЕК предлага всички страни от Балканите, които са извън ЕС, но се надяват на членство в Общността, да бъдат включени в списъка на "сигурните" държави. Гражданите на тези държави ще имат правото да искат убежище в ЕС, но страните от Общността ще имат законното основание да отказват такъв статут автоматично.

Юнкер поясни, че "сигурните" държави изпълняват основните изисквания в областта на човешките права и върховенството на закона. Ако в тези държави покриването на дадените показатели се влоши, те ще губят статута си на кандидати за членство в ЕС, заяви Юнкер.

Той обяви, че от днес започва работа спешен фонд от 1,8 милиарда евро за Сахел и Северна Африка. С тези средства се цели влагането на усилия там, където проблемът с бежанските потоци се корени.

"Докато има война в Либия и терор в Сирия, бежанците няма да изчезнат, няма да им попречат морето, границите и стените. Това, което се случва в Сирия и Либия днес, може да се случи и с Украйна утре. Бежанската криза скоро няма да приключи и трябва да бъдем наясно с това", предупреди Юнкер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във