Банкеръ Daily

Свят

Юнкер "отряза" Борис Джонсън за нови преговори за Брексит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на новия британски премиер Борис Джонсън, че ЕС няма да се поддаде на искането му за предоговаряне на споразумението Брексит .

В четвъртък Юнкер и Джонсън са провели телефонен разговор, в който шефът на Еврокомисията е заявил, че сегашното споразумение е "най-доброто и единственото възможно".

Джонсън на свой ред настоял, че споразумението за напускане на ЕС и договореностите относно ирландската граница не са достатъчно добри и трябва да бъдат предоговорени, съобщава "Гардиън". 

Според Жан-Клод Юнкер ЕС ще анализира всички идеи, предложени от Великобритания, при условие, че те са съвместими със споразумението за оттегляне.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брексит, заяви, че "бойната" реторика на Джонсън, откакто е станал премиер, е опит да се разбие единството на ЕС. Барние също  отхвърли централното искане на новото правителство на Великобритания за ирландската граница. В писмо, изпратено до дипломатите в Брюксел, Мишел Барние съветва ЕС да се придържа към принципите си и да не се поддава на заплахите на Борис Джонсън.

Джонсън настоява, че Великобритания ще напусне Евросъюза на 31 октомври "на всяка цена", т.е. със или без сделка. Депутати от неговата Консервативна партия също се противопоставят на споразумението с убеждението, че то ще "окове" Обединеното кралство в тесни икономически отношения с ЕС, което ще попречи на британското правителство да разработи независима търговска политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във