Банкеръ Daily

Свят

Юнкер отрече вина за "Люксембург лийкс"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал, станал известен като "Люксембург лийкс".

Той тръгна след разкрития, че по времето, когато Юнкер е бил премиер на страната, стотици фирми от са получили данъчни преференции – така в страните, в които те имат дейност, не са постъпили данъци в размер на милиарди евро.

Юнкер отрече той да е бил архитектът на данъчната система в Люксембург и подчерта, че нищо от миналото му не дава основание да се смята, че има за цел да ограничи плащането на данъци. Той обясни каква е била законовата рамка в страната му, припомни, че 22 страни от ЕС дават различни данъчни облекчения, и заяви, че няма конфликт на интереси с настоящия му пост, защото ЕК вече проверява спорните данъчни практики.

"Винаги съм бил много чувствителен към нелоялната данъчна конкуренция. Ангажирах се да работя срещу данъчните измами и избягването на данъци и това не е само обещание", подчерта председателят на ЕК и съобщи, че на днешното й заседание е предложил и конкретни мерки в тази посока. Едната предвижда да се търси споразумение между страните-членки за обща данъчна основа, другата – автоматичен обмен на информация между финансовите администрации на 28-те за данъчното облагане на фирмите. На предстоящата среща на Г-20 Юнкер смята да предложи подобна прозрачност и на ниво международна финансова общност.

Тези изявления дойдоха, след като три от най-големите групи в Европарламента му поискаха обяснения, а отделни политици заговориха дори за оставка

Facebook logo
Бъдете с нас и във