Банкеръ Daily

Свят

Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли днес заплахите, отправени от турския президент за блокиране на споразумението за мигрантите, съобщава АФП.

Очакваме от Турция да спази своите ангажименти и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, който може да се използва, заяви Юнкер в изявление пред журналисти в рамките на срещата на Г-7 в Япония.

Що се отнася до Турция, аз съм убеден, че това споразумение ще даде своите резултати и то вече ги дава, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди ЕС, че турският парламент ще блокира прилагането на споразумението за мигрантите, ако няма никакъв напредък по въпроса за отпадането на визите за турските граждани.

Ако до 30 юни не бъде постигнат никакъв резултат по въпроса за визите, "никакво решение, никакъв закон в рамките на прилагането на споразумението за реадмисия /на мигрантите/, няма да бъде приет от парламента на Република Турция", заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул на 24 май в рамките на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси.

Споразумението за отмяна от края на юни на визите за турските граждани при пътувания в Шенгенското пространство е част от по-широко споразумение Турция-ЕС за мигрантите, което позволи да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във