Банкеръ Daily

Свят

Юнкер официално предлага Европа на две скорости

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде Ройтерс.

Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.

Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.
"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс.
Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г., посочва ТАСС.

"Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.", заяви той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във