Банкеръ Weekly

Свят

Юнкер очерта пътищата пред ЕС

Пет са вариантите на Юнкер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде на 1 март старт на дебата за бъдещето на Европейския съюз с доклада, който представи пред Европарламента. Документът, определян като Бяла книга, представи вариантите за развитието на общността след напускането на Великобритания. Целта му е европейците да участват в избирането на най-доброто решение и да изразят волята си на изборите за следващия Европейски парламент през 2019-а.

Пет са възможностите, очертани от Юнкер. Първата е съюзът да продължи да съществува, както досега. Втората е от него да остане само единният пазар, без свободите на движение да бъдат изцяло защитени. Третата възможност е ЕС на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва. Четвъртата е Евросъюзът да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно. А последната, пета възможност, озаглавена "Правим много повече заедно", открива пътя към пълната федерализация.

Представени по този начин, предложенията на пръв поглед оставят впечатлението, че Юнкер се опитва да угоди на всички европейски политически течения. Петте варианта могат да бъдат възприети и като слабост и неспособност на Европейската комисия да зададе посока, която да бъде следвана от общността.

Всъщност, ходът на Юнкер може да се тълкува и по друг начин - като призив към страните членки да се обединят около стратегическо решение, като правителствата им поемат отговорността за това, вместо да се крият зад гърба на Брюксел. В полза на тази интерпретация говорят цитираните от "Блумбърг" изследвания на "Евробарометър", според които европейците изпитват по-голямо доверие към съюза, отколкото към собствените си правителства.

Изтъквайки плюсовете и минусите на всеки вариант, председателят на Еврокомисията категорично отхвърли само опция 2, смятана за предпочитана от евроскептиците. На този етап петата опция - "Правим много повече заедно", макар и получила веднага подкрепата на европейските социалисти, изглежда по-скоро утопична.

Макар че Жан-Клод Юнкер не показа предпочитания към никой от оставащите три сценария, според източници, цитирани от "ЕурАктив", симпатиите му клонят към вариант 3 - "Тези, които искат повече, правят повече", тоест Европа на няколко скорости. Според въпросния източник той е предложил петте опции, защото, ако бе издигнал само една, "всички биха открили огън по нея".

Проектът на Юнкер ще е основа за преговори на срещата на върха в Рим на 25 март, когато ще бъде отбелязана 60-годишнината от учредителния договор на съюза. С това ще се открие деветмесечен дебат, който ще завърши със заседание на Европейския съвет през декември след провеждането на изборите в Германия и във Франция. Очаква се тогава председателят на Еврокомисията публично да обяви кой от вариантите за развитие на ЕС подкрепя.

(Още по темата - на стр.13)

Facebook logo
Бъдете с нас и във