Банкеръ Weekly

Перспектива

Юнкер обяви еврореволюция

Дългоочакваната реч на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз представи смел план за реформирането му без промяна на основополагащите договори. Юнкер предложи създаването на по-единен блок след излизането на Великобритания, в който ще се обединят постовете на председателя на Еврокомисията и на Европейския съвет, еврозоната ще обхване всички страни членки и съюзът ще извърши "демократичен скок напред" с една обща скорост.

Юнкер призова за свикване на специална среща на върха в Румъния, след като Великобритания напусне общността в края на март 2019-а, на която двата най-важни лидерски поста да бъдат обединени. Понастоящем съюзът разполага с петима председатели: на Еврокомисията, на Европейския съвет, на Европарламента, на Европейската централна банка и на Еврогрупата. Според плановете на Юнкер те трябва да бъдат сведени до трима, като надзорът на еврозоната бъде поет от заместник-председател на Европейската комисия, съчетаващ функциите на икономически и финансов министър.

Предлагайки сливането на двата най-важни поста в Брюксел, Юнкер подчерта, че няма да се кандидатира за втори мандат начело на еврокомисарите през 2019-а и че по никакъв начин не критикува работата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто втори и последен мандат изтича през тази година. Европа ще бъде по-разбираема, ако един капитан управлява кораба, и единният председателски пост по-добре ще отразява истинската същност на Европейския съюз като съюз едновременно на държавите и на гражданите, посочи Юнкер.

Според неговото виждане бъдещият председател трябва да бъде избиран след общоевропейска кампания за избор на Европарламент с транснационални партийни листи. Конкретно за следващите избори през 2019-а Юнкер изрази надежда, че европейските политически сили ще започнат кампаниите си много по-рано, отколкото досега. Твърде често европейските избори се свеждат до сумиране на национални кампании и нищо повече, констатира той, изтъквайки, че транснационалните листи ще допринесат Европейският парламент да стане по-европейски и по-демократичен.

Планът за общоевропейски листи в момента е предмет на обсъждане от евродепутатите, но срещу него се обявява именно политическата сила на Юнкер - Европейската народна партия, която иска разглеждането му да бъде отложено за след излизането на Великобритания от общността. "Ще се опитам да убедя лидера на моята парламентарна група да подкрепи тази идея", обяви председателят на Еврокомисията.

В речта си, която вече традиционно произнесе на три езика - английски, френски и немски, Юнкер представи и детайлна политическа програма за двете си последни години на поста, който заема. Както и личните си позиции в дебата за бъдещето на Европа, иницииран от Европейската комисия в началото на тази година. Тогава комисарите предложиха пет варианта за развитието на съюза, включително и такъв за "Европа на различни скорости", при който страните, желаещи задълбочаване на интеграцията помежду си, могат да го осъществят. Сега обаче Юнкер очерта свой личен, "шести сценарий", при който общата валута е в сила във всичките членки и ЕС се движи ускорено с една скорост за всички.

По време на своя мандат Юнкер се сблъска с проблема със задълбочаващото се разделение между източната и западната част на европейския континент и в своята реч призова за неговото преодоляване. Той поиска незабавно включване на България и Румъния в Шенгенската зона, както и на Хърватия, "когато изпълни всички критерии". Що се отнася до Полша, с която през последните месеци Брюксел влезе в сблъсък заради предлаганата от полските управляващи съдебна реформа, Юнкер избягна да я посочи конкретно с пръст. Вместо това подчерта необходимостта решенията на съдилищата да бъдат уважавани от всички, защото неспазването им и подкопаването на независимостта на националните съдилища представляват лишаване на европейските граждани от техни основни права.

Държавите, които искат да приемат еврото, трябва да получат възможност да го направят, каза Юнкер и предложи създаването на инструмент за преминаване към европейската валута, който да оказва техническа и дори финансова подкрепа на желаещите да предприемат тази стъпка. Необходимо е еврото да стане валута на целия Евросъюз, смята Юнкер. Допълнителен тласък в тази насока ще даде завършването на европейския банков съюз, което бе определено от него като "спешен въпрос".

В много отношения финансовите и икономическите предложения на Жан-Клод Юнкер влязоха в пряк сблъсък с визията за развитието на Европейския съюз, защитавана от френския президент Еманюел Макрон. По време на неотдавнашното си посещение в Гърция Макрон призова за учредяване на пост на финансов министър на еврозоната и за парламент на еврозоната, който ще гласува неин отделен бюджет. Идеята на Макрон обаче среща съпротивата на Берлин въпреки помирителните публични сигнали, изпращани от канцлера Ангела Меркел. Предложенията на Юнкер засега го поставят по-близо до Меркел, но истинските позиции на германския канцлер за развитието на Евросъюза вероятно ще станат ясни след федералните избори, насрочени за 24 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във