Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Независима Каталуния ще трябва да кандидатства за членство в ЕС

Независима Каталуния ще трябва да кандидатства за членство в Европейския съюз, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Каталунският парламент насрочи референдум за независимост от Испания на 1 октомври, но конституционният съд на страната се обяви против гласуването.

"Ще се отнесем с уважение към евентуален вот в полза на независимостта на Каталуния. Тя обаче няма да може да бъде член на Европейския съюз на следващия ден след подобно гласуване", посочи Юнкер.

Европейската комисия счита, че е нужно да се изслушат Конституционният съд на Испания и парламентът, коментира още Жан-Клод Юнкер.

В ЕС всички могат свободно да се изказват за това, което искат, ако уважават основния закон и демократичните ценности, добави председателят на ЕК.

По-рано местният парламент на Каталуния одобри два закона. Първият е за създаване на правова база за провеждане на плебисцит за независимост, а вторият - регулиране напускането на Испания в случай на победа за сепаратистите на референдума.

Мадрид смята, че законите и самият плебисцит са незаконни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във