Банкеръ Daily

Свят

Юнкер не очаква напредък по Брексит през октомври

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че не очаква да бъде постигнат съществен напредък в преговорите по Брексит през идния месец и отваряне на главата за търговията, предаде Франс прес.

"До края на октомври няма да имаме достатъчен напредък, освен ако стане някакво чудо", каза Юнкер при пристигането си на срещата на върха на ЕС в естонската столица Талин.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че преговарящите по Брексит са отбелязали "добър напредък" към договаряне на правата на експратрираните граждани, и увери, че е ангажирана да насърчи европейските граждани да останат във Великобритания, предаде Ройтерс.

"Ценя приноса, който гражданите на ЕС са дали във Великобритания, но също така искам да се гарантират правата на гражданите, живеещи в други страни от ЕС", каза тя в Талин в отговор на въпрос за искането на британските делови среди и синдикати да гарантира едностранно правата на европейците.

Мей изрази увереност, че речта й във Флоренция миналата седмица е дала нов тласък на тежките преговори по Брексит и че вижда признаци, че тази нейна реч е сложила край на буксуването.

Тя обаче не каза дали според нея това е било достатъчно за постигане на съществен напредък до октомври, отбелязва Ройтерс.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във