Банкеръ Daily

Свят

Юнкер намекна, че подкрепя кандидат на Берлин за шеф на ЕЦБ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има нищо против един германец като шефа на Бундесбанк Йенс Вайдман да стане ръководител на Европейската централна банка.

"Вайдман е убеден европеец и опитен централен банкер. Затова е подходящ. Не се надявам да е той, но нямам и нищо против. Категорично не съм съгласен с държавите от Южна Европа, че германец не може да оглави ЕЦБ", казва Юнкер в интервю за германското бизнес издание Handelsblatt. 

Коментарът на Жан-Клод Юнкер идва точно в разгара на кампанията за избор на ръководители на Европейската комисия и Европейската централна банка. Процедурите ще започнат след изборите за Европейски парламент в края на май. 

Анализаторите очакват най-важните постове в структурите на ЕС да бъдат поделени между Берлин и Париж. 

Фаворит за наследник на Юнкер начело на ЕК е германският кандидат на ЕНП Манфред Вебер. Негов основен конкурент засега е Мишел Барние - главният преговарящ по Брекзит. 

Според "Файненшъл таймс" канцлерът Ангела Меркел ще настоява Йенс Вайдман да оглави ЕЦБ, ако Вебер не бъде избран за председател на Еврокомисията.

Кандидатурата на Вайдман е интересна, тъй като той бе сред малкото централни банкери, критикуващи почти всички решения на сегашното ръководство на ЕЦБ начело с Марио Драги. 

В изказването си Юнкер отхвърля притесненията, че Вайдман рязко би променил паричната политика на ЕЦБ. Жан-Клод Юнкер се аргументира, посочвайки, че политиките на ЕЦБ се определят от управителния съвет, а не еднолично от президента на централната банка. 

Основни конкуренти за поста са французите Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало, финландците Оли Рен и Еркки Ликинан, както и гуверньорът на холандската централна банка Клаас Кнот.

Според анализаторите шансовете на Вайдман не са особено големи. Източници от близкото обкръжение на Ангела Меркел твърдят, че германският канцлер предпочита германец да оглави Европейската комисия и няма да се фокусира върху президентския пост в Европейската централна банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във