Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Меркел е произведение на изкуството в постмодерен стил

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер  за пръв път призна, че през 2014 г. е предпочитал да оглави Европейския съвет, вместо Европейската комисия.Начело на ЕК му се е налагало да работи по 18 часа на ден, докато дейността на председателя на Европейския съвет била на непълно работно време. ЕК не взима окончателните решения, а и силата ми е във воденето на преговори. Юнкер обобщи работата си като ръководител на институцията в пространно интервю за изданието "Политико", излъчвано на живо.

"Никой не ме е молил да остана втори мандат начело на ЕК. Председателят на комисията става роб на държавите. Не искам да бъда секретарката на ЕС. Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити", заяви Юнкер

Председателят на ЕК смята, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е "вдъхновяващо произведение на изкуството" в "постмодерен" стил.

"Ценя това, че тя знае как да слуша. Ценя това, че тя изразява мнението си и когато променя мнението си, тя винаги признава, че го е направила", каза Юнкер.  Според него Меркел няма да заеме пост в Брюксел.

За френския президент Еманюел Макрон Юнкер каза, че е "класика с модерен вкус".

Жан-Клод Юнкер съобщи, че е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари преди пет години, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Той настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат "повече от 17 и по-малко от 20". Председателят на ЕК отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет. Юнкер отново настоя правителствата да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначаването на новата ЕК. По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във