Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи

Европейският съюз и Великобритания трябва да се отнасят един с друг като два таралежа, които са влюбени и не искат да се наранят взаимно, каза пред австрийски вестници председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да бъдем внимателни, като два влюбени таралежа", каза той, запитан за напредъка в преговорите за Брекзита в днешно интервю за няколко австрийски всекидневника, сред които "Ди пресе" и "Залцбургер нахрихтен".

"Когато два таралежа се прегръщат, трябва да внимават да не се получат драскотини", добави Юнкер.

Лидерите на ЕС се договориха на срещата си на върха в Австрия да положат усилия за споразумение за Брексит до следващия месец. Те обаче казаха на премиерката Тереза Мей, че ако тя не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската граница до ноември, са готови да се справят и с хаотично излизане на Великобритания от съюза без споразумение.

Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение, ако неговите лидери не смекчат позицията си относно ирландската граница, каза междувременно пред Би Би Си министърът на транспорта Крис Грейлинг.

Лидерите на ЕС твърдо предупредиха премиерката Тереза Мей вчера, че ако не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската граница до ноември те са готови да се справят с хаотично излизане на Великобритания от съюза.

"Това, което в момента ЕС иска по въпроса за Северна Ирландия, е просто невъзможно да бъде прието от което и да е британско правителство. И ако те останат на своята позиция, просто няма да има споразумение", каза Грейлинг.

"Сега се използва много рязък език, но както и друг път в края на краищата се стига до споразумение. Затова съм все още уверен, че ще постигнем съгласие", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във