Банкеръ Daily

Свят

Юнкер е склонен да се откаже от предпазния механизъм за ирландската граница

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е склонен да се откаже от предпазния механизъм за ирландската граница, ако всички останали цели на преговорите бъдат постигнати, съобщава Франс прес.
В центъра на разногласията между Лондон и Брюксел е клаузата, която предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, ако не бъде намерено по-добро решение след преходния период. Целта е избягване на връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която пък член на Европейския съюз.

Предпазният механизъм все още остава неразрешимият проблем за Brexit

В момента стоките и хората могат свободно да преминават през сухопътната граница между британската Северна Ирландия и независимата Република Ирландия, тъй като и двете страни са членки на Европейския съюз. Споразумението за излизане от ЕС, договорено миналата година между Лондон и Брюксел, съдържа така наречения "предпазен механизъм" (бекстоп) за поддържане на тази ситуация в бъдеще, независимо от евентуалните условия за излизане на Великобритания от общността.

Като членове на ЕС, и Великобритания и Ирландия са част от единния пазар и митническия съюз на общността, а границата им от 500 км в момента всъщност е невидима. Фирми и граждани от двете страни я преминават по няколко пъти на ден, за да превозват стоки, да отидат на училище или на работа. След Brexit границата ще стане част от външната граница на Европейския съюз, което пък ще предполага да се правят проверки на гражданите и на стоките, които влизат и излизат.

Свободното движение между двете части на острова се счита за жизненоважно за поддържането на мира в Северна Ирландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във