Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Брексит е най-трагичното следвоенно решение в Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече Брексит най-трагичното следвоенно решение в Европа, предаде ДПА. Той призна, че в края на мандата си преживява разочарование от очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и от други политически събития на континента.

"Отидох в Брюксел през 2014 г., за да участвам в съзидание, но сега се занимавам с разрушение", каза Юнкер в реч пред парламента на провинция Баден-Вюртемберг в Щутгарт.

Преговорите с британската министър-председателка Тереза Мей не бяха по-приятни от разговорите за митата и търговията с президента на САЩ Доналд Тръмп, каза Юнкер.

Неговият мандат като председател на ЕК приключва през ноември и той няма да се кандидатира за нов мандат.

Британският премиер Тереза Мей днес ще бъде в Брюксел, където ще продължи преговорите по своята сделка за Брексит.  Тя ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БНР.

Министърът за Брексит Стивън Баркли вече се срещна в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние. Срещата по въпроса за „предпазния механизъм“ за ирландската граница бе окачествена като продуктивна, но Барние изрази загриженост. „Предпазният механизъм“ е застрахователна полица за избягване на твърда граница след като Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

Правният съветник на британското правителство Джефри Кокс, който придружаваше Стивън Баркли, ще присъства заедно с него и на срещите на премиера Тереза Мей. Задачата на Кокс е да договори с европейските му партньори необходимите правни промени във формулировка за „предпазния механизъм“, които биха го направила приемлив за торите евроскептици, така че да подкрепят сделката в парламента. Тези промени включват ограничен срок на действие на „предпазния механизъм“ или едностранното му прекратяване по усмотрение на Обединеното кралство.

Тереза Мей обеща да се върне в парламента на 26 февруари и да информира депутатите за постигнатото, а в случай че не осигури нова сделка, да предостави на депутатите право на вот за следващите стъпки по пътя към Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във