Банкеръ Daily

Дойче Веле:

Юни ще бъде поредната пропусната възможност за Северна Македония

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски.

Македонска делегация, която ще пристигне в София, ще се опита да промени българската позиция, но шансовете за успех са малки. Вече е ясно, че началото на преговорите с ЕС преминава към зоната на словенското председателство. От юни, надеждите ще се прехвърлят за октомври, пише Дойче Веле. 

Срещата на върха на ЕС през юни ще бъде поредната пропусната възможност за Северна Македония по пътя на европейската интеграция. Скопие ще се насочи към следващото, словенско председателство на блока и шансовете за зелена светлина за започване на преговори за членство в ЕС. Реалните перспективи се виждат най-рано през октомври и или през декември.

Европейският съвет по общи въпроси на 22 юни, премиерът Зоран Заев не предвещава успех. Но преди това премиерът Зоран Заев, придружен от вицепремиера Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, заминава за София за пореден кръг от преговори с българското държавно ръководство. Съдейки по изявленията на двете страни, не се очаква драматичен пробив, камо ли преодоляване на българската блокада.

Засега Скопие не показва истинско желание да отговори на българските изисквания за прекратяване на историческите спорове и езика на омразата. Въпреки положителните декларации липсват резултати в изпълнението и прилагането на подписания през 2017 година договор за добросъседство.

Европейската комисия, САЩ и повечето европейски страни ясно показаха, че настояват Северна Македония и Албания да започнат веднага преговори. В момента разширяването е приоритет на португалското ротационно председателство на ЕС и ще остане такова и в следващата половина на годината, когато ЕС ще се води от Словения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във