Банкеръ Daily

Свят

ЮНЕСКО разгневи Израел

Стената на плача и Храмовият хълм

Страните членки на ЮНЕСКО приеха отново резолюция, критикуваща Израел за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Ерусалим, съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Израелското правителство беше разгневено допълнително от факта, че в резолюцията се използват само арабските имена на мястото, наричано от евреите Храмовия хълм. Мюсюлманите наричат мястото Благородното светилище (Харам аш Шариф) или комплекса към джамията "Ал Акса".

Проект на последната версия на резолюцията, публикуван на сайта на ЮНЕСКО с дата 12 октомври, показва, че мястото се обозначава само с използваните от арабите имена - нещо, което според Израел се равнява на отричане на еврейската му история, отбелязва Ройтерс.

"Театърът на абсурда в ЮНЕСКО продължава и днес организацията прие друго заблудено решение, което казва, че народът на Израел не е свързан с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след решението.

Резолюцията, която се подновява периодично, осъжда Израел, защото ограничава достъпа на мюсюлмани до мястото, както и заради агресия от страна на полицаи и войници.

Резолюцията беше приета днес с 24 гласа "за", 6 "против" и 26 въздържали се. Две от страните не са присъствали, съобщиха европейският дипломатически източник и друг източник, запознат с гласуването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във