Банкеръ Daily

Свят

ЮНЕСКО дълбоко съжалява за решението на Турция

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази дълбоко съжаление за решението на турското правителство да промени статута на „Света София“, без преди това да са проведени обсъждания. Това предадоха световните агенции, цитирайки официално изявление на ЮНЕСКО.

Припомняме, че в петък, 10 юли, турски съд отмени правителствено решение от 1934 г., с което храмът „Света София“ в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно. След това с указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган управлението на близо 1500 годишния културен паметник бе прехвърлено към Дирекцията по религиозните въпроси, като е планирано „Света София“ да бъде отворена за мюсюлмански богослужения от 24 юли.

Решението на съда е по дело, което е последното в рамките на 16-годишна юридическа битка, имаща за цел да докаже, че „Света София“ принадлежи на султан Мехмед Втори, превзел Константинопол през 1453 г. и превърнал тогавашния 900-годишен гръцки православен храм в джамия. Тогава именно османците издигат минаретата покрай куполите, а в самия храм слагат пана, на които изписват на арабски имената на Аллах, на пророка Мохамед и на мюсюлманските халифи. Те закриват златните мозайки и християнските икони, които едва през 1934 г., когато „Света София“ става музей, са наново открити. А каква ще бъде съдбата им оттук насетне, все още не е известно.

В резултат на тези действия от страна на Турция генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле сподели сериозните си притеснения с посланика на Анкара в организацията на ООН, като подчерта, че „Света София“ е архитектурен шедьовър и уникално свидетелство за взаимодействията между Европа и Азия през вековете.

„Статутът на „Света София“ именно като музей отразява универсалния характер на културното наследство и я прави мощен символ на диалога“, посочи Азуле.

Тя визира интересната съдба на „Света София“, която през 1985 г. е вписана в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от „историческите райони на Истанбул“.

От ЮНЕСКО предупредиха, че превръщането на „Света София“ от музей в джамия рискува да накърни универсалната й същност – да бъде място, отворено за всички, което е от ключово значение културният паметник да бъде в престижния списък на организацията. Освен това Азуле обърна внимание, че всяка промяна, засягаща културен паметник от световно значение, трябва да бъде предхождана от предварително уведомяване на ЮНЕСКО, от дискусия, а понякога и от изваждане на обекта от списъка. Причината - не е ясно по какъв начин промененият статут на „Света София“ ще се отрази върху същностните й характеристики на културен обект от световно значение.

Ето защо Азуле информира турския посланик, че на следващо заседание Комитетът за световно наследство ще разгледа на „състоянието на опазване“ на „Света София“. Тя призова турските власти незабавно да започнат диалог, за да предотвратят вредното въздействие върху изключителния си културен паметник.

Азуле обърна още внимание, че промените в достъпа до сградата или в нейната конструкция могат да се окажат в нарушение на Конвенцията за световното наследство от 1972 година.

„Открита провокация“

Междувременно Съединените щати и Русия изразиха загриженост заради променения статут на културния обект от списъка на ЮНЕСКО, който е един от най-посещаваните обекти в Турция.

От Държавния департамент на САЩ обявиха, че са разочаровани от решението на Турция, но очакват с нетърпение да чуят какви ще са плановете й, с които „ ще гарантира, че за в бъдеще няма да има пречки "Света София" да бъде достъпна за всички“.

От Руската православна църква изразиха съжаление, че турският съд не е взел предвид притесненията на християнския свят и че решението им може да доведе до сериозни разделения.

Вселенският патриарх Вартоломей, духовен глава на около 300 милиона православни християни по света, със седалище в Истанбул, заяви, че превръщането на „Света София“ в джамия ще разочарова християните и ще „,разцепи“ Изтока и Запада.

Малко по-късно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис му се обадил по телефона, за да изрази своята „солидарност и подкрепа“, съобщиха от пресслужбата му. Гръцкото министерство на културата определи решението на турския съд като „открита провокация“ към цивилизования свят. Алексис Ципрас – доскорошен премиер на Гърция и лидер на най-голямата опозиционна лява партия „СИРИЗА“ - нарече решението на Турция „сериозен проблем, който подрива междурелигиозния диалог и нарушава общочовешките ценности, по-необходими от всякога днес“ и призова гръцкото правителство да повдигне въпроса на международно ниво.

Андонис Самарас, също бивш премиер на Гърция и член на управляващата в момента „Нова демокрация“, обвини Европа и Запада в бездействие, припомняйки, че „Света София повече от 1000 години е била най-великолепната християнска църква“, а сега отново се превръща в джамия. Председателят на лявоцентристката ПАСОК Фофи Генимата призова на Турция да бъдат наложени международни санкции, тъй като това е „единственото нещо, от което тя разбира“. По думите й турският президент се превръща в заплаха за мира и стабилността в региона.

От своя страна лидерът на „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос призова страната му да спре вноса на турски стоки заради сменения статут на „Света София“.

В отговор на неодобрителните реакции турският президент Реджеп Ердоган коментира, че мненията на други страни не могат да повлияят на решението за промяна на статута на „Света София“, тъй като то е взето въз основа желанията на турските граждани. Ердоган също така отбеляза, че тези, които критикуват действията на Турция, не са в състояние да се преборят с ислямофобията на собствената си територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във