Банкеръ Daily

Свят

Йълдъръм: Турция е част от Европа в исторически, географски и културен план

Анкара се стреми да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз. Турция е държава, която се приема за част от Европа в исторически, географски и културен план, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

Вчера и президентът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Турция желае да продължи процеса си на присъединяване към Евросъюза, който страната разглежда като "стратегическа цел".

Германия няма да позволи на турските граждани на своя територия да гласуват на евентуален референдум за възстановяване на смъртното наказание в Турция, заяви междувременно германският канцлер Ангела Меркел.

"Обикновено не отговаряме на хипотетични въпроси, но този, за съжаление, не е толкова хипотетичен, след като е дискутиран в Турция", каза Меркел в телевизионно интервю.

Смъртното наказание е забранено в Европейския съюз. Анкара го отмени през 2004 година като условие в преговорите за присъединяване към съюза, но наскоро президентът Реджеп Ердоган заяви, че ще подкрепи връщането му, ако парламентът поиска това, припомня БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във