Банкеръ Daily

Свят

Йълдъръм: Избирателят си каза думата, ред е на Висшата избирателна комисия

Бинали Йълдъръм

Избирателят каза своята дума, ред е на Висшата избирателна комисия (ВИК). Това написа в Туитър Бинали Йълдъръм, който според неокончателните резултати от местните избори в Истанбул е изгубил от кандидата за кмет на опозицията, съобщава турската телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Йълдъръм отговори на отправяните му критики, че мълчи във връзка с изборния процес, като заяви, че "има такива, които тълкуват погрешно" мълчанието му.

"Трябва да се знае, че това мое поведение е наложено от уважението ми към процеса на взимане на решения от ВИК", посочи кандидат-кметът на управляващата Партия на справедливостта и развитието, като добави, че следи изкъсо процеса.

"Избирателят си каза думата. Думата е вече на ВИК", написа още Йълдъръм.

Висшата избирателна комисия още не се е произнесла за изхода от изборите в Истанбул заради внесените възражения за нередности при гласуването.

Турция тръпне да разбере окончателното решение на Висшата избирателна комисия (ВИК) за изхода от местните избори в Истанбул. Вчера се очакваше решението на избирателната комисия по искането на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да бъде повторен вотът в истанбулската община Бююкчекмедже, която според управляващата партия е сред най-засегнатите от изборни нередности в мегаполиса. ВИК обаче предпочете да отложи решението си за тази община, за да го разгледа едновременно с възраженията на ПСР за цялостния вот в Истанбул.

В. "Карар" посочва, че "Турция очаква със затаен дъх резултата от изборите" на 31 март, но "това затаяване на дъх значително се е проточило". Изданието определя решението на ВИК за Бююкчекмедже като "най-критичното", отбелязвайки обаче, че заседанието на комисията вчера не е донесло резултат. 

Опозиционни представители обръщат внимание на ключовата роля, която се пада на ВИК във връзка с решението й за изборите в Истанбул. Заместник-председателят на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Фаик Йозтрак, който също е и говорител на формацията, изтъкна, че комисията не бива да допуска "правовата държава и демокрацията да бъдат сривани".

"Ето защо това решение е историческо. Това решение ще определи бъдещето на турската демокрация", посочи Йозтрак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във