Банкеръ Daily

Свят

Южна Корея пуска кабелен канал за Северна Корея

Ким Чен Ун и Мун Дже Ин и съпругите им на Пекту

Нов кабелен телевизионен канал, специализиран в програми за Северна Корея, ще бъде пуснат в началото на следващата година в Южна Корея, съобщи агенция Йонхап.

Каналът ще се занимава с тематика, свързана със севернокорейското общество, култура, туризъм и храни, и ще излъчва предавания за обединението на двете Кореи, заяви неговият подготвителен комитет, оглавяван от корейско-американския журналист Джин Чеон Гьо.

Сред съветниците на комитета са бившият южнокорейски министър на националното обединение Джеон Се Хьон и бившият ръководител на националната разузнавателна служба И Джон Чан.

Министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея и Корейската туристическа организация подписаха споразумение с ръководствата на 13 общини, разположени покрай строго охраняваната демилитаризирана зона, разделяща Северна и Южна Корея. То предвижда нейното превръщане в активна зона за мирен туризъм. Там ще се изградят нови туристически обекти и атракции, както и туристически маршрути с ново съдържание.

За целта е създаден специален координационен съвет начело със заместник-министъра на културата Ро Те Кан, предаде агенция Йонхап.

В момента демилитаризирана зона, противно на името си, е практически девствена територия, в която от 70 години почти не е стъпвал човешки крак, и е осеяна с минни полета. Нейното съживяване ще стане възможно като един от резултатите на процеса на мирен диалог между двете корейски държави, разделени и враждуващи от 70 години. Проектът е обявен по време на третата за тази година среща между лидерите на двете страни, провеждаща се в Пхенян.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун междувременно приключиха днес тридневната си среща с изкачването на вулканичен връх, смятан за свещен в двете държави, предадоха осведомителните агенции. 

Мун пристигна по въздуха до подножието на връх Пекту, до китайската граница, където бе посрещнат от Ким. После двамата лидери, придружени от съпругите си, се превозиха с въжена линия до т.нар. Небесно езеро на върха на планината. Те се разходиха из района заедно с други официални лица. Двамата лидери се хванаха за ръце и ги вдигнаха в триумфална поза, която бе запечатана от фоторепортерите.  

Мун Дже Ин е известен с хобито си на планинар. Миналата година той на два пъти е преодолявал маршрути в Хималаите. Президентът на Южна Корея нееднократно е казвал в миналото, че мечтата му е някой ден да изкачи Пекту. По време на първата си среща с Ким през април т.г. Мун спомена за тази своя мечта и изрази надежда, че Ким ще помогне тя да се осъществи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във