Банкеръ Daily

Свят

Южна Корея губи контрол върху завръщането на коронавируса

Кметът на Сеул изрази днес опасения, че властите в Южна Корея губят контрол върху завръщането на коронавируса и каза, че в южнокорейската столица ще бъдат възстановени строгите марки за социално дистанциране, ако дневният прираст на заразените не спадне под 30 през следващите три дни, предаде АП.

"Ако (вирусът) се разпространи в Сеул, ще се разпространи из цялата Република Корея", каза днес кметът Парк Уон-сун в обръщение по телевизията. Той се оплака от безгрижието на гражданите, които не спазват социалното дистанциране на фона на нарасналото използване на обществения транспорт.

Парк се позова на предвиждания на експерти, според които, ако не бъде ограничено разпространението на вируса, след месец денонощният ръст на новозаразените ще достигне 800. По думите му базовото репродуктивно число на вируса (тоест колко лица заразява един носител на вируса) е достигнало 1,8 в периода 30 април - 11 юни.

В отделно изказване Джон Ън-кюон, директор на националните Центрове за контрол и превенция на заболяванията, призна, че понастоящем през страната преминава втора вълна от вируса след първата от края на февруари и март, засегнала предимно югоизточния град Дегу. От последните дни на май досега в Южна Корея се регистрират около 40-50 нови случая дневно, повечето от които в метрополията Сеул, където живее почти половината от 51-милионното население на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във