Банкеръ Daily

Свят

Италия заплашва да криминализира спасяването на мигранти в Средиземно море

Италианското правителство прие постановление, който криминализира спасяването на мигранти в Средиземно море, съобщава немското издание Die Zeit. В бъдеще капитаните, собствениците и операторите на частни кораби, които „влизат в италиански води без разрешение“, са изправени пред глоби до 50 000 евро. Министерският съвет одобри постановлението на министъра на вътрешните работи Матео Салвини.

Въпреки че спасителните кораби не са изрично упоменати в постановлението, прието от кабинета, те ще бъдат засегнати от регламента. Корабите, които многократно нарушават постановлението, ще бъдат конфискувани. Проектът все още предстои да бъде приет от парламента, в който коалицията на "Лигата" и Движение "Пет звезди" имат мнозинство.

Съвсем наскоро Салвини забрани на германската организация за помощ Sea-Watch да се установи в Италия.

Правителството в Рим, което е на власт от една година, провежда силно рестриктивна политика за бежанците и затваря италианските пристанища за международни спасителни кораби. Оттогава няколко кораба с мигранти на борда са били блокирани за няколко седмици в морето.

От 2014 г. повече от 12 000 души са загинали в опит да пътуват от страната на гражданската война Либия през Средиземно море до Европа. От Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) казаха, че това е "най-смъртоносният морски преход в света".

Facebook logo
Бъдете с нас и във