Банкеръ Daily

Свят

Италия задължи здравните работници и аптекарите да се ваксинират

Италианските власти въведоха днес задължение за здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Мярката цели гарантирането на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения.

Наскоро в Италия бяха открити огнища на заразяване с коронавирус в здравни заведения, в които здравните работници отказват да се ваксинират срещу коронавируса.

Критиците на правителството поставят под въпрос законността на мярката.

В указ, одобрен днес от правителството на италианския премиер Марио Драги, се казва, че всички здравни работници, включително и тези в аптеките, трябва да се имунизират. Тези, които откажат да се ваксинират, рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината.

"Целта на мярката е да бъдат защитени възможно най-много медици и парамедици и хората, които се намират в среда, в която има по-голям риск от заразяване", заяви правителството.

Указът въвежда също така юридическа закрила за хората, които поставят ваксини. Това е мярка, за която настояха лекари и медицински сестри, след като срещу медици беше започнато разследване за убийство във връзка със смъртта на ваксиниран мъж в Сицилия.

Италия, чиято ваксинационна кампания бе засегната негативно от забавянето на доставките на дози от ваксини срещу КОВИД-19, си постави за цел идния месец да прави по 500 хиляди ваксинации на ден. Понастоящем в Италия се правят около 230 хиляди ваксинации на ден.

От декември досега в Италия са поставени около десет милиона дози от ваксини срещу ковид, отбелязва Ройтерс.

Италия регистрира днес 467 смъртни случая от ковид и 23 904 нови случая на заразяване с коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във